Το Πλωμάρι η καλύτερα η περιοχή του Πλωμαρίου, αποτελείται από τη μικρή πόλη του Πλωμαρίου και από τα χωριά Ακράσι, Αμπελίκο, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Πλαγιά και Τρίγωνα.

Η πόλη του Πλωμαρίου είναι μια νησιωτική πόλη με θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Είναι μια μικρή πόλη 3800 κατοίκων. Χτίστηκε το 1845. Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από τις γειτονιές Πλάτανο, Αγία Παρασκευή, Ταρσανά, Αγορά, Προάστιο, Προφήτης Ηλίας.

Ανατολικά του Πλωμαρίου και 2 χιλιόμετρα από αυτό, θα συναντήσουμε το θερινό θέρετρο Άγιος Ισίδωρος και στα δυτικά του Πλωμαρίου τη γραφική περιοχή Αμμουδέλι.

Στο λιμάνι του Πλωμαρίου συναντάμε τη γειτονιά Ταρσανά (παλιό ναυπηγείο) όπου τον περασμένο αιώνα κατασκευάζονταν ιστιοπλοϊκά σκάφη με ειδικές τεχνικές από τους έμπειρους εργάτες για την αγορά του Αιγαίου.

Εδώ βρίσκουμε το Πνευματικό Κέντρο που στεγάζεται σε ένα κτήριο μιας παλιάς σαπωνοποιίας.

Ο καιρός όλο το χρόνο είναι ο καλύτερος στις νησιωτικές περιοχές. Ήπιοι χειμώνες, όμορφη άνοιξη, δροσερό καλοκαίρι και ένα αξέχαστο αιγαιοπελαγίτικο φθινόπωρο.

Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να επισκεφτείτε το Μουσείο «Ούζου», το Πολιτιστικό Κέντρο και να εκτιμήσετε την αρχιτεκτονική, να απολαύσετε τις τοπικές παραδόσεις και τα προϊόντα.

Η πόλη διαθέτει ένα «Μουσείο Ούζου» (στο αποστακτήριο Βαρβαγιάννη), όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν παλιούς αποστακτήρες και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ούζου, ετικέτες από διάφορες μάρκες τοπικού σαπουνιού, καθώς και την εμπορική αλληλογραφία ιδιοκτητών σαπωνοποιίας με αγορές του εξωτερικού. .

Στην αίθουσα του μουσείου λειτουργεί επίσης μια συνεχής έκθεση φωτογραφιών των ντόπιων σκαφών, καθώς η περιοχή διέθετε έναν αξιόλογο εμπορικό στόλο με τον οποίο οι πλοιοκτήτες του Πλωμαρίου έπλεαν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στο Πλωμάρι, με πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ.

Στο Πλωμάρι κατασκευάστηκε πρόσφατα μια μικρή μαρίνα χωρητικότητας 60 σκαφών.

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες είναι η «Γιορτή του Ούζου», η Ναυτική εβδομάδα και η «Βενιαμίνια».