Ελαιόλαδο Πλωμαρίου

Το ελαιόλαδο ! Το "λαδέλ'"! Κεχριμπαρένιο με τη χρωματιστή ανταύγεια του ήλιου και της αλμύρας της θάλασσας, νόστιμο, απολαυστικό, αποθηκευμένο και  καλοσυντηρημένο μέσα σε πήλινα πιθάρια στα κελάρια, με αμέτρητες χρήσεις από μυστικιστική προσφορά στο ευχέλαιο της εκκλησίας και στο άναμμα της καντήλας, μέχρι αφέντης κυρίαρχος στην τοπική κουζίνα και λατρεμένος θεός στα γλέντια στους ταρσανάδες.

Η χρήση του απαραίτητη, τόσο στην διατροφή, όσο και στην υγεία. Η πρώτη γεύση, είναι μοναδική όταν τρέχει ζεστό και φρέσκο στο ελαιοτριβείο για να γεμίσει τα κιούπια και τις στέρνες. Τότε ζεστές φέτες ζυμωτού ψωμιού, ενώνονται, με το ζεστό λάδι. Οι Λεσβιακές γεύσεις <<δένουν>>, με το <<υγρό χρυσάφι>>, όπως το ονόμασε ο Όμηρος, απογειώνοντας και τον πιο εκλεκτό ουρανίσκο. Το λάδι λοιπόν, είναι απαραίτητο και αποτελεί πανάκεια στην Λεσβιακή διατροφή. Κάτι ξέρουν αυτοί που συνεχίζουν την παράδοση στην ντόπια κουζίνα, γιατί, αν μη τι άλλο ξεχωρίζει για την <<γεμάτη>> γεύση που της προσδίδει το παρθένο ελαιόλαδο...

Το ελαιόλαδο ομως έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην υγεία. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, αναφέρθηκαν στις αρετές του. Η αρτηριοσκλήρυνση, η δυσπεψία, η δυσκινησία των χοληδόχων πόρων, είναι μερικές από τις ασθένειες, όπου η επίδραση του ελαιόλαδου, είναι καταλυτική.

Το ελαιόλαδο Πλωμαρίου ξεχωρίζει σε πολλά χαρακτηριστικά όπως (το βασικότερο) τη γεύση του και για το λόγο αυτό το βραβεύουν κάθε χρόνο με το ανώτερο βραβείο που υπάρχει για ελαιόλαδο αυτό του Mario Solinas.